36.4 C
Athens
14/07/2024
enimerosi365.gr
ΕΛΛΑΔΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αγρότες: Συνάντηση με τον Λ. Αυγενάκη στο μπλόκο της Βοιωτίας – Κλείσιμο 4 ωρών στα σύνορα – Ώρα αποφάσεων στη Σίνδο

Img 20240207 Wa0016 768x576 1
Κοινοποίηση

Στο μπλόκο του Κάστρου Βοιωτίας βρίσκεται από τις 11.30 το πρωί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, προκειμένου να συνομιλήσει με τους αγρότες και να συζητήσει μαζί τους τα αιτήματά τους. ¨Οπως φαίνεται και στο βίντεο της ΕΡΤ, ο διάλογος Αυγενάκη – αγροτών, γίνεται επί της επαρχιακής Οδού Λειβαδιάς- Κάστρου με τον υπουργό να αναλύει το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και τους αγρότες να μιλούν για θέμα επιβίωσης.

Από τις 12 το μεσημέρι οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας έκλεισαν το τελωνείο Νίκης, στη Φλώρινα ως συμβολική διαμαρτυρία διάρκειας 4 ωρών που θα ισχύει μόνο για φορτηγά με εμπορεύματα και όχι για ΙΧ.

Την ίδια ώρα στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης είναι σε εξέλιξη η συνεδρίαση αγροτών από όλη τη χώρα, προκειμένου να αποφασίσουν για τη σύνθεση της επιτροπής που θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό την ερχόμενη Τρίτη.

Οι αγρότες δηλώνουν ότι όλα τα αιτήματά τους θα τεθούν στην ατζέντα της συνάντησης στο Μαξίμου, ενώ από τη στιγμή που παρέλαβε το υπόμνημα με τα 9 αιτήματά τους ο πρωθυπουργός διεμήνυσε πως είναι ανοιχτός ο διάλογος αλλά με ανοιχτούς δρόμους.

«Κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στα κυβερνητικά μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών, καθώς και στις κυβερνητικές προτεραιότητες, των επόμενων εβδομάδων.

Στο υπόμνημά τους, οι αγρότες διατυπώνουν εννέα βασικά αιτήματα που αφορούν τη μείωση του κόστους παραγωγής, την επαναδιαπραγμάτευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αλλά και έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας. Η επιστολή περιλαμβάνει και ξεχωριστό παράρτημα για τις καταστροφές στη Θεσσαλία, με το οποίο οι αγρότες ζητούν να τους κοινοποιηθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών.

  • Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:
  • Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
  • Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
  • Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
  • Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
  • Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.
  • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
  • Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χώρας

Ρεπορτάζ: Έλενα Αποστολίδου, Μαρία Σταθοπούλου, Θωμαϊς Αδάμου

ΠΗΓΗ ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Γορτυνία: ΙΧ κρεμάστηκε στον αέρα σε γεφύρι στη Δημητσάνα

Ελληνική Λύση: Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Επική ατάκα Τσίπρα σε Σκορδά: «Σκέφτομαι μήπως τελικά αρχίσω να κάνω περισσότερες συνεντεύξεις με εσάς παρά με τους συναδέλφους σας των πολιτικών εκπομπών»