Όλο το παρασκήνιο και η κινητικότητα στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι «γέφυρες» με το ΠΑΣΟΚ, τα σενάρια για νέα κόμματα στην Αριστερά και τα πρόσωπα – «κλειδιά».
Ο «τυφώνας» εν ονόματι Στέφανος Κασσελάκης «σαρώνει» τα πάντα στο πέρασμα από την Κουμουνδούρου. Η αποχώρηση της «Ομπρέλας» και άλλων στελεχών και η δρομολογημένη έξοδος της ομάδας της Έφης Αχτσιόγλου από τον ΣΥΡΙΖΑ συνθέτουν το σκηνικό της οριστικής διάσπασης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως έχει μεταδώσει το Newsbomb.gr.
Μέσα σε όλες τις –καταιγιστικές, ομολογουμένως– εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με τελευταία χρονικά εκείνη της αποχώρησης της Νεολαίας από το κόμμα, ήλθε να προστεθεί και η επανεμφάνιση του τέως Προέδρου, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος γευμάτισε με τους Γαβριήλ Σακελλαρίδη, Λευτέρη Αρβανίτη, ενώ, είχε και διαδοχικές συναντήσεις με τους Νάσο Ηλιόπουλο και Διονύση Τεμπονέρα, πριν υποδεχθεί στο νέο γραφείο του (επί της Λεωφόρου Αμαλίας) τον Στέφανο Κασσελάκη. Παράλληλα, είδε τους Γραμματείς του κόμματος, Ράνια Σβίγκου και Γιώργο Βασιλειάδη.
Ο κομβικός ρόλος του «δεσμώτη» Αλέξη Τσίπρα για την κρίση του ΣΥΡΙΖΑ
Το νήμα που συνδέει τις παραπάνω κινήσεις έχει δύο άκρες. Την προσπάθεια για «φρένο» στην έξοδο του μπλοκ των στελεχών που στοιχίζονται γύρω από την Έφη Αχτσιόγλου και κατευνασμός από την πλευρά Τεμπονέρα που συγκροτεί ξεχωριστό μπλοκ, αλλά μετά την Κεντρική Επιτροπή, σταθερά στην όχθη της δυσαρέσκειας για τον Κασσελάκη, σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Νέων».
Ο πρώην Πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι μία προσωπική παρέμβαση είναι πλέον δομικού τύπου λόγω και του «σπιράλ» αποχωρήσεων που εξελίσσεται σε δόσεις. Οι γνωρίζοντες μιλούν για αποχωρήσεις στελεχών, Γραμματέων και μεγάλων οργανώσεων που αποτελούν ένα είδος «ραχοκοκαλιάς» για το κόμμα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.
Οι «γέφυρες» με το ΠΑΣΟΚ
Μέσα στον γενικό παραλογισμό, υπάρχουν στελέχη που σκέφτονται ήδη ένα βήμα μπροστά. Οι τελευταίοι κατανοούν ότι αν υπάρξει ώσμωση των χώρων του ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ, αυτή θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Αν ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θέλει να… ακούει για Παύλο Πολάκη και Νίκο Παππά, δεν αισθάνεται το ίδιο για στελέχη όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Τα σενάρια για νέα κόμματα στην Αριστερά
Η κρίση στην Κουμουνδούρου διαμορφώνει τους όρους νέων αναζητήσεων ή και ίδρυσης νέων χώρων στα αριστερά του πολιτικού τόξου. Η λογική των κειμένων αποχωρήσων αφήνουν «ανοικτό» το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου φορέα, πάντοτε στη «μάχη» για τις «ιδέες της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς», όπως τονίσθηκε σε ρεπορτάζ των «Νέων».
Στέφανος Κασσελάκης: «Χρειάζεται ομοψυχία, τα πολιτικά προβλήματα δεν λύνονται με κατάρες»
«Πρώτος και κύριος στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να νικήσει στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Μέχρι τότε, οφείλουμε να συγκροτήσουμε την αναγκαία κοινωνική συμμαχία, που θα μας φέρει ξανά σε θέση νικητή. Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει βαθιά στην ανάγκη συνεργασίας και συμπόρευσης όλων των προοδευτικών δυνάμεων και ότι θέλει κοινές πρωτοβουλίες (Τέμπη, υποκλοπές, ακρίβεια και αισχροκέρδεια, κοινωνική ασφάλιση και δίκαιη φορολόγηση, υπεράσπιση της δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου).
Με αυτόν τον τρόπο χτίζονται οι συγκλίσεις, στη βάση πολιτικού περιεχομένου και όχι εκλογολογίας. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής πρέπει να ξεπεράσει την πολιτική της δυσκαμψία και να θέσει και εκείνη ως προτεραιότητα την υπεράσπιση της κοινωνίας και της δημοκρατίας, αντί για μικροπολιτικούς στόχους», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, σε συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών».
«Ο στόχος για τις ευρωεκλογές είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει ένα τέτοιο αποτέλεσμα, που θα σημάνει την επιστροφή του ως ηγετικής δύναμης της αριστερής και προοδευτικής παράταξης στο πολιτικό σκηνικό και θα επισφραγίσει την ανασυγκρότηση και θα μάς δώσει την αναγκαία ώθηση για να απαλλάξουμε τη χώρα από την κυβέρνηση και το σύστημα εξουσίας της Δεξιάς, το συντομότερο δυνατόν.
Οι στόχοι θα προσδιορισθούν συλλογικά και θα κριθούμε για το αν θα τους επιτύχουμε ή όχι. Φυσικά κι εγώ πρώτος, ως νέος Πρόεδρος του κόμματος. Πάντως, να ξέρετε ότι δεν μπήκα στη “μάχη” για να χάσω», προσέθεσε.
«Δική μου επιθυμία είναι να οικοδομήσουμε όλοι και όλες μαζί ένα νέο “εσωκομματικό σύμφωνο συμβίωσης”, που να ενισχύει τη μεταξύ μας ενότητα με κανόνες σεβαστούς από όλους και κοινή βούληση για αξιόπιστη δημόσια έκφραση του κόμματος.
Οι συνεδριακές αποφάσεις είναι η πολιτική ύλη της ενότητας και πως ταυτόχρονα χρειάζεται και ομοψυχία, είμαι αποφασισμένος να δουλέψω για όλα αυτά και να αξιοποιήσω όλα τα στελέχη που επιθυμούν να εργαστούν για την επιτυχία των συλλογικών μας στόχων. Άρα, λοιπόν, εύχομαι και ελπίζω να μην υπάρξουν άλλοι που θα μιμηθούν το παράδειγμα της “Ομπρέλας”.
Σε κάθε περίπτωση, ο καθένας και η καθεμία θα κριθεί από την ιστορία με βάση τις επιλογές και τις αποφάσεις του», τόνισε. Μπορώ και θέλω να συνυπάρξω με όλους όσοι επιθυμούν να λειτουργήσουν όπως περιέγραψα, στο πλαίσιο του κόμματος», επεσήμανε.
Ο κ. Κασσελάκης ρωτήθηκε για τους υψηλούς τόνους της πρωτολογίας του στην Κεντρική Επιτροπή, αναφέροντας ότι «κατέδειξα την υποκρισία και τον παραλογισμό που χαρακτήρισε τα έργα και τις ημέρες κορυφαίων στελεχών της “Ομπρέλας” πριν αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ» και πως «οι ίδιοι άνθρωποι που σχεδίαζαν τη διάσπαση εδώ και καιρό, επιχείρησαν μια δολοφονία χαρακτήρα από την πρώτη στιγμή της εκλογής μου…».
Συμπλήρωσε ότι πέραν της φόρτισης του, υπάρχει και η αποφασιστικότητα «να μην ξαναζήσουμε τέτοιες ανθρωποφαγικές και διαλυτικές καταστάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.».
«Τα πολιτικά προβλήματα δεν λύνονται με ύβρεις, κατάρες και προσωπικές επιθέσεις», ανέφερε ερωτηθείς σχετικά με την όξυνση της εσωκομματικής έντασης λόγω της τοξικότητας στα κοινωνικά δίκτυα.
Σημειώνει ότι δεν τον εκφράζει αυτή η τοξικότητα και πως θέλει οι όποιες πολιτικές διαφορές να λύνονται συντεταγμένα στα όργανα του κόμματος. Σχολιάζει ότι «η μελλοντική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν θα κριθεί από ‘εμφύλιους πολέμους’ στα social media, αλλά από το πόσο σοβαρά και συλλογικά θα εργαστούμε από αύριο για την αναγκαία ανασυγκρότηση του κόμματος και του χώρου μας».
Ο κ. Κασσελάκης τόνισε ότι φυσικά κι έχει μιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα και θα συνεχίζει να μιλά μαζί του. «Ζητώ και θα ζητώ πάντα τη γνώμη του με βάση τις πλούσιες εμπειρίες του και την πολιτική του σκέψη. Έχουμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε μια σχέση αλληλοσεβασμού και αλληλοεκτίμησης», προσθέτει.
Αναφορικά με εσωκομματικές επικρίσεις που δέχτηκε για την ομιλία του στον ΣΕΒ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε μεταξύ άλλων ότι, όσοι κριτικάρουν, απομονώνουν την αναφορά του στο κεφάλαιο και στα stock options, «ξεχνώντας» την υπόλοιπη ομιλία του και την έμφαση που έδωσε «στην ανάγκη σεβασμού και διεύρυνσης των εργασιακών δικαιωμάτων και της δημιουργίας καλών θέσεων εργασίας με αξιοπρεπείς αμοιβές».
Προσέθεσε ότι στον Economist επανέλαβε πάγιες θέσεις του κόμματος για την εργασία και τη δίκαιη, βιώσιμη, συμπεριληπτική ανάπτυξη. Σχολίασε ότι «όσοι έχουν βαλθεί να με παρουσιάζουν ως νεοφιλελεύθερο, προκειμένου να ‘δικαιολογήσουν’ πολιτικά την από καιρό δρομολογημένη διάσπαση που υλοποιούν σήμερα, θα αποτύχουν οικτρά, γιατί πολύ απλά έχουν αντίπαλό τους την πραγματικότητα» που είναι ότι ηγείται «μιας παράταξης που θέλει και θα παλέψει να ξαναγίνει κυβερνώσα Αριστερά, με ανοιχτά τα μάτια και τα αυτιά της στις κοινωνικές ανάγκες, με σύγχρονη, αποτελεσματική λειτουργία και με ξεκάθαρο λόγο και προγραμματικές θέσεις».
Σχετικά με τη θέση του για αδιαμεσολάβητη σχέση με το λαό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι θέλει «να φτιάξουμε όλοι και όλες μαζί ένα κόμμα που θα ακούει την κοινωνία και θα είναι ελκυστικό για την κοινωνική πλειοψηφία».
Ολοκλήρωσε ότι «η ανάγκη για αδιαμεσολάβητη επαφή και επικοινωνία με τον κόσμο δεν αφορά μόνο τον πρόεδρο του κόμματος, αλλά όλα τα στελέχη των οργάνων του…» και πως «όταν χάνεται αυτή η επαφή και αλληλεπίδραση, τότε αδυνατούμε να ‘διαβάσουμε’ σωστά τις κοινωνικές διεργασίες και άρα να εκτιμήσουμε σωστά τι πρέπει να κάνουμε. Και τότε είναι που χάνουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου».